Mercier Special Tour de France, ca. 1968-1971- France

2020.11.15
Fotó: Baranovszky Jenő
Fotó: Baranovszky Jenő

A Mercier első gyáregységét 1919-ben Emile Mercier hozta létre, az iparról és ezen belül is kerékpárgyártásról híres Saint-Etienne-ben. Először csak alkatrészeket, majd komplett kerékpárokat is gyártottak az 1930-as évek elejétől. A gyár igazgatósága hamar felismerte az akkoriban egyre népszerűbb kerékpárversenyekben rejlő marketing lehetőségeket így már a sorozatgyártás megindulásakor létrehoztak egy "gyári" versenycsapatot, akiket minden akkori neves versenyen indítottak. A versenyzéssel szerzett tapasztalatokat természetesen termékeik fejlesztésénél is felhasználták. Ennek is köszönhető, hogy a Mercier csapata még a '80-as években is több neves versenyen vett részt. A Tour de France történelmében például a Mercier csapata a legtöbbször indulók közé tartozik. A Mercier versenyzők közismert lila-sárga csapattrikóját egyébként 1955-től használták. Egyik legismertebb versenyzőjük Raymond Poulidor volt.

Az elért eredményeikkel megalapozták jó hírnevüket, így a Mercier kerékpárok keresettek lettek. Az eladott kerékpárok nagy része Franciaországba került, de Európába is exportáltak főleg versenymodelleket. A legjobb évük 1975 volt, ekkor egy év alatt 150.000 db kerékpárt gyártottak. Később sajnos a külföldről származó, olcsóbb kétkerekűek miatt visszaszorult a Mercier, de 2019-ben az alapítók leszármazottjai megmentették a márkát, mely újra virágzásnak indult.


Rolf Wolfshohl

Németroszág egyik legsikeresebb kerékpár versenyzője. 1938-ban született, 1956-ban már a német utcai kerékpárversenyek bajnoka. Legnagyobb vágya egy Tour de France győzelem volt, 1962 és 1972 között kilencszer indult a neves versenyen, ahol 1967-ban és 1970-ben etapgyőzelmet aratott, míg 1968-ban két napig ő viselte a sárga trikót és abban az évben az összesítésben hatodik helyezésig jutott. 1965-ben pedig összesített első helyezést ért el a Vuelta ciclista a España-n, azaz a spanyol körversenyen.

Csapati között a Mercier-BP-Hutchinson (1965-66), a BIC(1967-1969) és a Fagor-Mercier(1970-1971) tagjaként érte el legnagyobb sikereit.

A '70-es évek elején visszavonult, majd saját kerékpárüzemet hozott létre, ahol minőségi versenykerékpárokat állítanak össze.


A kerékpárról

Az '50-es '60-as évek divatja szerint a Mercier is gondolt a kerékpársport marketing hatásaira, így ők is létrehoztak u.n. signature modelleket. A képeken szereplő kerékpár Rolf Wolfshohl-modellként lett árusítva, feltehetőleg a német piacon. Előéletéről sajnos nem sokat tudunk, elég rossz állapotban került elő. Azt, hogy mennyi készülhetett belőle sajnos nem tudjuk, de a Mercier akkori gyártási számait tekintve feltehetőleg nem túl sok. Gyűjtői körökben egy másik ilyen modellről tudok. Azt, hogy Rolf Wolfshohl signature modell, egy vizesmatricával jelölték az ülés alatti vázcsövön.

A gyártási év feltehetőleg 1968 és 1971 közé tehető. Ezt alátámasztják az alkatrészek is, amivel a kerékpár előkerült. Sajnos több szakmai fórum tanulmányozása után sem sikerült több információt erről a modellről megtudni. Ami érdekes, hogy a váz a Mercier által akkoriban gyakran használt un. "LUXTUB" csőszettből készült és Simplex váltókkal lett szerelve. A felnik és az agyak francia gyártmányok, feltehetőleg eredetiek lehetnek. A kerékpár teljes felújításon esett át, a csapágyak és gumik mellett a bowdeneket és a küllőket is cseréltem, a Weinmann fékeket felújítottam. A kerékpárra egy Assmann nyerget szereltem, ami körülbelül azonos korú lehet a vázszettel. A modern verseny-kerékpárokhoz képes elképesztően szépen kidolgozott és díszített kerékpár, kiválóan használható és hosszabb távokon is kényelmes.


Ismét köszönet a fotókért Baranovszky Jenőnek!