F&S COLLECTION


A híres Fichtel & Sachs cég által gyártott világhírű "Torpedo" kotnrafékes kerékpár hátsó agyak lelkes rajongója és a Mod 09-es típus gyűjtője vagyok. Ezen az oldalon bemutatok pár érdekességet.
A Mod 09-es, 5 görgős kontrafékes szabadonfutó agya volt az a konstrukció, amit a mai napig használnak különböző kerékpárgyártók. Az 1900-as évek elejétől gyártott típusból számos országba exportáltak, több kerékpárversenyt is megnyertek, ezzel is bizonyítva az agyak minőségét.

Számos magyar kerékpár kis- és nagyüzem is felhasználta az F&S termékeit kerékpárjaikban.

Ezek a "Freilauf"-ok sokszor olyan jó minőségűnek bizonyultak, hogy a mai napig használhatóak maradtak. Akkoriban, a korabeli katalógusok szerint is meglehetősen drágának számított egy ilyen alkatrész, a korabeli katalógusok tanulsága szerint.


Ebben az évben meglehetősen sok Mod09 készült. A magyar Weiss Manfréd Csepel kerékpárrészlege is előszeretettel alkalmazta ezeket az agyakat kerékpárjaikban.

Egy meglehetősen szép és komplett állapotban megmaradt Mod09. Megfigyelhetőek rajta a korai agyak sajátosságai, mint a "körmös" kónusz és az ehhez tartozó kontrakar az "OBEN" felirattal, ami az összeszereléshez nyújtott segítséget. Szintén érdekes jellemző, hogy a tengelyen ott a nút, ami az olajat volt hivatott eljuttatni az agy további részeihez....