PARTS


Ezen az oldalon antik kerékpár alkatrészeket és kiegészítőket mutatok be, hogy együtt gyönyörködhessünk a régmúlt kor tárgyainak igényességében.


A gyertyalámpáknál nagyobb hatásfokkal világító karbidgáz-lámpák természetesen a kerékpárokon is megjelentek. Az igazi fénykoruk az 1910-es és '30-as évek között volt, egészen a dinamós világítás elterjedéséig. Számtalan gyártó foglalkozott karbidlámpák gyártásával, a képeken egy igényes, JMPEX gyártmány látható.

Régebben is megszokott dolog volt a kerékpárokhoz pár alapvető szerszámot magunknál tartani, éppen ezért az előrelátó gyártók saját, márkázott eszközöket adtak a kerékpárokhoz.

A kerékpárlámpákat korábban nem a gyártók, hanem a kereskedők, illetve a vásárlók utólag szerelték fel. Számtalan gyártó létezett, akik minden árkategóriát lefedve készítettek lámpákat. A '20-as évek végére már szélesebb körben megjelent a kerékpárdinamó és az elektromos világítás és hamar közkedveltté vált.

Német gyártmányú kerékpárdinamók. Az egyik darab felfogatása sajnos hiányzik. Szerintem meglehetősen szépek mind a formájuk mind a kidolgozásuk minősége miatt is.