RIH Super 1972-Austria

2020.12.06
Köszönet a fotókért Baranovszky Jenőnek
Köszönet a fotókért Baranovszky Jenőnek

A képeken szereplő kerékpár egy rendkívül érdekes családi vállalkozás terméke. A RIH Radsport céget Franz Hamedl alapította 1933-ban, Bécsben, a Zieglergasse-ban, majd a második világháború után, az '50-es években átköltöztette üzletét és műhelyét a Praterstrasse 48. szám alá, ahol ma is megtalálhatóak. Érdekesség, hogy ez a kis vállalkozás azóta is családi kézben van, az összes cégvezető a Franz nevet viseli. A RIH nevet egyes források szerint Karl May regénye ihlette, ott hívták ugyanis az egyik könyv szereplőjének a lovát "RIH"-nek, ami arabul szelet jelent.

Franz Hamedl cége saját vázakat épített, melyeket más beszállítók alkatrészeivel szereltek össze, így minőségi kerékpárokat megalkotva. A cég a mai napig nagyon jó hírnévnek örvend, igaz ma már nem gyártanak saját vázakat, hanem több, nagyrészt olasz gyártó alkatrészeit és vázszettjeit forgalmazzák. A márkák között megtalálhatóak a Basso, a Montanger és a Müsing termékei.

A RIH története során a sportgépekre specializálódott, de forgalmaztak félverseny kerékpárokat is még az '50-es években. Kerékpárjaik színesek és gazdagon díszítettek voltak. A képeken látható RIH Super Model Extraleger egy elképesztően szép és jó kiállású országúti gép, amely bebizonyítja a RIH termékek és felhasznált anyagok minőségét. A váz és a villa a RIH műhelyében készült, Reynolds 531 csőszettel és Campagnolo villapapucsokkal. A hajtás a Stronglight, a fejcsapágyszett a Falco (Italy) terméke. A fékek Weinmann Carrera típusúak. A kerékszett szingó kerekei jelen esetben le lettek cserélve egy hagyományos felnivel szerelt Maillard gyorszáras szettre.

A kormány és tartozékai Cinelli gyártmányok. Ezekből is látszik a minőség, melyet a RIH képviselt. A kerékpárok vázszámozásáról sajnos nem túl sok infó áll rendelkezésre, de az kideríthető, hogy a kerékpár 1972-ben készült és profi versenygépnek szánták, 56cm-es vázzal.

Sajnos a kerékpár előéletéről nem sokat tudunk, de biztosan vigyáztak rá, mert az állapota kitűnő és a mai napig kiválóan használható. Érdekes korabeli kiegészítő a kulacstartó. Szerintem a képek magukért beszélnek, a RIH nem véletlenül lett ismert a sport kerékpárok világában.