Csepel Camping Luxus (1975) - Hungary

2021.12.06

Köszönet a fotóért a Pepe Miklai Photography-nak!
Köszönet a fotóért a Pepe Miklai Photography-nak!

Mivel a Camping kerékpárok történetét már részletesebben is bemutattam, ezért most itt inkább magára a címképen szereplő darabra koncentrálok.

Érdekessége, hogy Exportra készült darab, vázszám szerint 1975-ös gyártási évvel. Első ránézésére is feltűnik, hogy a kerékpár több alkatrészében is eltér a megszokott "széria" Campingektől.

Az első árulkodó jel a lánctányér, melyet az egyedi, inkább csak export (vagy exportból visszamaradt) Campingeken látható csomagtartó.


A Luxus-felszereltség része az (egyébként mai napig tökéletesen működő) Shimano 3 sebességes agyváltó a jellegzetes fehér markolatokkal és az Altenburger patkófékek. Mivel az agyváltó szabadonfutó rendszerű, ezért hátulra is került egy patkófék.

A világításról egy DDR Ruhla gyártmányú szett gondoskodik.

A kerékpár előéletéről sajnos keveset tudok, egy helyi kerékpárboltban találtam rá, elmondásuk szerint egy orvos házaspáré volt, akik újonnan vették, az akkoriban nagy szenzációnak számító, exportból visszamaradt darabot.

A kerékpár előkerülési állapotában. Az olajsár ebben az esetben kozerválta az alkatrészeket.
A kerékpár előkerülési állapotában. Az olajsár ebben az esetben kozerválta az alkatrészeket.


A teljes szétszerelés és tisztítás, valamint pár alkatrész korabelire történő visszacserélése után egy igazán ritka, szép állapotú, használható kerékpárt kaptam eredményül.

Tudom, hogy vannak olyan alkatrészek a kerékpáron, amiket jobban megviselt az idő, de amíg csak lehet igyekszek eredeti alkatrészeket visszaszerelni.