RIH Record férfi kerékpár ca. 1940 -1950 -Austria

2021.11.24

Köszönet a fotókért Baranovszky Jenőnek!
Köszönet a fotókért Baranovszky Jenőnek!

Ebben a cikkben egy érdekességet szeretnék bemutatni. A RIH-ről, mint kerékpármárkáról már írtam korábban a RIH Super kerékpárommal kapcsolatban.

A most bemutatásra kerülő kerékpár még a korai típusaik közé tartozik. Sajnos az interneten túl sok információ nem található. Az egyetlen konkrét forrás, ahol egy hasonló típust találtam ITT tekinthető meg.

A két kerékpár között több hasonlóság is megfigyelhető, feltehetőleg nagyjából egykorúak, legalábbis a vázszettek biztosan. Az alvázszám az enyémnél valamivel alacsonyabb, mint a belinkelt oldalon található kerékpáré.


Az alkatrészeket illetően, sajnos nagyon nehéz eldönteni mi az, ami eredeti és mi az, ami már cserélt, mivel itt ugye egy kisipari gyártóról van szó. Ezek a kerékpárok kaphatóak voltak katalógus alapján, meghatározott felszereltséggel, de egyedi rendeléseket is teljesítettek.

A kerékagyak F&S gyártmányúak, a felnik krómozottak, 26"-os gumifalcos gumihoz készültek.

A bécsi cégnél gyakran építettek be váltószerkezetet is a kerékpárjaikba, mint ahogy a képeken látható kerékpárra is egy 1940-es Fichtel & Sachs kontrafékes hátsó agyhoz készült háromsebességes "láncátdobós" váltószerkezet került.

Sajnos a kerékpár történetéről szinte semmit sem tudunk, de meglehetősen szép állapotban vészelte át az évtizedeket.